fbpx

Rodzaje substytutów mięsa, ich korzyści dla zdrowia i planety

Rodzaje substytutów mięsa, ich korzyści dla zdrowia i planety

Jak zastąpić mięso w diecie? Czy substytuty mięsa są korzystniejsze dla naszego zdrowia?

Jest wielu konsumentów, którzy coraz chętniej ograniczają spożycie mięsa. Świadomość ekologiczna rozprzestrzenia się w społeczeństwach na całym świecie z powodu alarmujących i niezrównoważonych liczb.

Na dzisiejszym blogu opowiadamy o możliwych substytutach mięsa. Po co je wybierać, jakie mają korzyści dla zdrowia i oczywiście dla naszej planety.

Liczne analizy pokazują, że najprostszym sposobem na zmniejszenie naszego wpływu na środowisko jest zastąpienie mięsa produktami roślinnymi.

Ale jak? Odpowiedź jest prosta, zmiana naszej diety. Jako EcoSpain chcemy przybliżyć Ci serię produktów, dzięki którym to zadanie będzie znacznie łatwiejsze. Są to produkty pożywne, wyproduktowane z świadomością ekologiczną i niewątpliwie bardzo zbliżone wyglądem i smakiem do zwykłego mięsa. Zacznijmy i poznajmy doskonałe substytuty mięsa!



Najpierw porozmawiajmy o słowie, które wszyscy znamy, „hamburger”. Nie ma wątpliwości, że ten termin ma wiele konotacji, ale zmieniają się one skokowo. Jego znaczenie coraz bardziej odchodzi od tego, co wszyscy znamy jako „fast food” i nie jest to zaskakujące, ponieważ samo dodanie terminu „bio” przed nim bardzo zmienia postrzeganie przez konsumentów. Ta metamorfoza jest bardzo pozytywna, ponieważ już na całym świecie wiadomo, że prowadzenie życia wegetariańskiego lub wegańskiego może przynieść ogromne korzyści zdrowotne. Ponadto, czy wiesz, że rolnictwo przemysłowe generuje tyle gazów cieplarnianych, ile razem wzięte są wszystkie samochody, pociągi, statki i samoloty? Niesamowite, ale prawdziwe.

 

Więc czy muszę przestać jeść hamburgery? Nic nie jest dalsze od rzeczywistości. Ekologiczne firmy badając swoje działy badawczo-rozwojowe badają potrzeby i gusta konsumentów, aby oferować produkty, które są coraz bardziej atrakcyjne i smaczne.

Niektóre ze składników powszechnie stosowanych w tych przepisach to:

  • Tofu i seitan:

Oba produkty pochodzą odpowiednio z soi i pszenicy. Bardzo przydatne w dostarczaniu wszystkich białek potrzebnych naszemu organizmowi. W przypadku tofu zawiera między innymi niezbędne aminokwasy i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Seitan jest również znany jako „mięso warzywne”, ponieważ jego wygląd przypomina zwykłe mięso. Ten produkt dostarczy nam około 24 gramów białka i 121 kcal, prawie nie zawiera błonnika, tłuszczu czy cukru, dlatego jest uważany za bardzo lekki i szczególnie łatwostrawny.

  • Pełne ziarna:

Ryż, pszenica, proso, komosa ryżowa, owies … Pokarmy bogate w węglowodany dobrej jakości, które pomagają nam mieć niezbędną energię.

  • Świeże warzywa:

Niezbędne dla naszego zdrowia. Chronią nas przed chorobami dzięki zawartości witamin, minerałów i błonnika. Zwykle stanowią podstawę zdrowych strategii odchudzania (diety, reżimy itp.). I to niewątpliwie najbardziej charakterystyczny element diety śródziemnomorskiej.

  • Glony:

Są niezbędne w codziennym diecie Azjatów. Ponadto są hipokaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu. Pomagają w kontroli ciśnienia krwi czy procesów zapalnych. Są bogate w witaminy C, D, E i B, sole mineralne, pierwiastki śladowe i błonnik.

  • Nasiona i orzechy:

Są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, zdrowe tłuszcze, polifenole i witaminy mineralne.

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia:

Pod względem kulturowym i historycznym jest to produkt ściśle związany z obszarem śródziemnomorskim, a obecnie tylko 3% światowej produkcji jest wytwarzane poza tym obszarem. Pozycjonowanie Hiszpanii jako największego producenta z prawie połową produkcji oliwy z oliwek na świecie, a następnie Włoch i Grecji. To płynne złoto jest bogate w trójglicerydy, korzystne dla układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego oraz ma wyśmienity smak.



Teraz, gdy znasz już składniki, przejdźmy bliżej do produktów. Być może słyszałeś o Bio Burgerach Warzywnych: tofu i grzybach; owies, komosa ryżowa i warzywa; lub tofu i wakame… Rynek ekologiczny oferuje również przepisy na Bio Burgery Warzywne: curry seitan; seitan, grzyby i papryka; lub wodorosty morskie i bakłażany; i wielu innych.

Ale nie wszystko kręci się wokół burgerów, można też znaleźć ekologiczne kiełbaski z tofu i seitanu; siekane warzywa z soi, płatków owsianych, jajka, pszenicy i migdałów; a nawet kiełbasa warzywna. Renomowane hiszpańskie firmy, odpowiedzialne za środowisko, opracowały Bio Chorizo ​​Warzywne, Bio Kiełbasy Warzywne i Salami Warzywne Bio. Ekologiczny świat nigdy nie przestaje nas zadziwiać!

W ostatnich latach znacznie wzrosła częstotliwość spożycia produktów ekologicznych. Ponadto szacuje się, że rynek produktów ekologicznych może osiągnąć 12 000 mln euro w ciągu 5 lat. Cieszy się wieloma zaletami, ponieważ powstałe produkty są zdrowym uzupełnieniem specjalnych diet, dla dzieci, dorosłych, osób starszych, sportowców … a także odpowiadają za środowisko.

Jako EcoSpain chcieliśmy przybliżyć Cię do substytutów mięsa, abyś miał świadomość, że ta potrzebna zmiana produktów w diecie może być nie tylko łatwa, ale także apetyczna. Spróbujesz??

Komentuj, lajkuj, udostępniaj 🙂

Byłoby nam bardzo miło gdybyś zostawił jakiś znak po sobie 🙂 Lubimy jak komentujecie i udostępniacie nasze artykuły, a przynajmniej zostawiacie lajka:)

Odwiedzajcie nas na:

  1. INSTAGRAM
  2. FACEBOOK FANPAGE
  3. FACEBOOK GRUPA
  4. LINKEDIN
  5. YOUTUBE

Zapraszamy was również do naszego sklepu, gdzie znajdziecie wyselekcjonowane i zdrowe ekologiczne produkty z hiszpańskiej kuchni.

Dziękujemy, że jesteś z nami !!!

<hr />

<hr />

Dodaj komentarz


Właśnie dodałeś ten produkt do koszyka: