fbpx

Pestycydy w żywności. Dlaczego powinniśmy unikać pestycydów w żywności.

Pestycydy w żywności. Dlaczego powinniśmy unikać pestycydów w żywności.

Jest paradoksem, że pestycydy, które są powszechnie stosowane w celu ochrony upraw i żywności są potencjalnie toksyczne zarówno dla środowiska, jak i dla naszego zdrowia. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, dlaczego warto postawić na produkty ekologiczne, które promują ekosystemy ekologiczne, podejmując działania zapobiegające skażeniom oraz zdecydowanie lepiej pozwalają na naturalny rozwój roślin, bez zbędnych modyfikacji genetycznych i bez stosowania pestycydów. Bez wątpienia jest to najlepsza opcja, aby zadbać o naszą planetę bez narażania naszego organizmu.

Czy wiesz, że masowe pestycydy w żywności i niewłaściwe stosowanie niektórych środków owadobójczych i herbicydów powoduje śmierć w wyniku zatrucia około 200 000 osób rocznie? Szczególnie jest to widoczne a w krajach rozwijających się. Według Hilal Elver i Baskut Tuncak, ekspertów w komórce ONZ: „Nadszedł czas, aby obalić mit, że pestycydy są niezbędne do wyżywienia świata… Nadmierne stosowanie pestycydów jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia ludzi i środowiska; mylące jest również twierdzenie, że te chemikalia są niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności ”

Wzrost stosowania pestycydów jest niepokojący, gdyż w ostatnich dwudziestu latach wzrost zużycia agrochemikaliów, jak wynika z badań Uniwersytetu w La Plata, wyniósł nawet 900%.

Ciągłe narażenie na pestycydy powodują choroby związane z rakiem. jak również z chorobami typu Alzheimer i Parkinson, a także zaburzeniami rozwojowymi, zmianami hormonalnymi i problemami z płodnością, które mogą dotknąć każdego, kto opiera swoją dietę na żywności opracowanej przemysłowo. Jako pierwsi, ze względu na bliskość, dotknięci są sami rolnicy i społeczności mieszkające w pobliżu plantacji, chociaż substancje te są również bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci, które są szczególnie narażone na kontakt z pestycydami.

pestycydy w żywności
opryski pestycydami

Jednak niekorzystne skutki pestycydów wpływają nie tylko na zdrowie ludzi, ale także zanieczyszczają glebę, powietrze i wody oraz stanowią zagrożenie dla wielu gatunków zwierząt.



Problem zanieczyszczenia gleby pestycydami jest coraz poważniejszy zarówno ze względu na ilość i różnorodność, jak i odporność, jaką nabywają na nie niektóre gatunki roślin, co powoduje, że do uzyskania pożądanego efektu wymagane jest zwiększanie ilości pestycydów. Ponadto niektóre herbicydy mogą być przenoszone z gleby, w której zostały zastosowane przez deszcze i pojawić się w wodach powierzchniowych lub podziemnych, wpływając na pobliskie rośliny uprawne i powodując trudności w kiełkowaniu lub rozwoju, degradując i zatruwając glebę.

żywnośc ekologiczna
żywność ekologiczna

Jeśli skupimy się na wpływie na gospodarkę wodną to badanie opublikowane w czasopiśmie Science of the Total Environment ujawnia wykrycie ponad 100 pestycydów i 21 narkotyków na 29 analizowanych szlaków wodnych w 10 krajach europejskich, w tym Hiszpanii. W konsekwencji pestycydy szkodzą rozprzestrzenianiu się owadów zapylających i ptaków, których życie zależy od zbiorników wodnych.

„Nadmierne stosowanie pestycydów zanieczyszcza wody i gleby, powodując utratę bioróżnorodności, niszcząc naturalnych wrogów szkodników i obniżając wartość odżywczą żywności. Skutki tego nadmiernego wykorzystania nakładają również oszałamiające koszty na gospodarki krajowe na całym świecie ”, podsumowują eksperci ONZ.

pestycydy w zywnosci
pestycydy w żywności

Dla ludzi obecność tych chemikaliów w wodzie może prowadzić do zwiększonej odporności na leki przeciwdrobnoustrojowe. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe to zdolność mikroorganizmów (takich jak bakterie, wirusy i niektóre pasożyty) do zapobiegania działaniu przeciwko nim środków przeciwdrobnoustrojowych (takich jak antybiotyki, środki przeciwwirusowe i przeciwmalaryczne). W konsekwencji zwykłe zabiegi stają się nieskuteczne, a infekcje utrzymują się przez dłuższy czas. Ten poważny problem zdrowotny, potwierdzony przez WHO, powoduje wiele chorób zakaźnych, które do tej pory można było leczyć, stają się niekontrolowane i mogą szybko rozprzestrzeniać się na całym świecie.

pestycydy w zywnosci
pestycydy w żywności

Negatywne skutki pestycydów to jeszcze jedna przyczyna rozwoju rolnictwa ekologicznego. Charakteryzuje się niestosowaniem dodatków chemicznych, które są zastępowane produktami pochodzenia naturalnego jako głównym źródłem zaopatrzenia upraw w składniki odżywcze, zawsze dążąc do równowagi między zrównoważonym rozwojem a produkcją, z poszanowaniem przyrody i zdrowia konsumentów.



Niektóre z zalet rolnictwa ekologicznego to:

  • Ograniczenie oddziaływania na glebę, zachowując zasoby naturalne i unikając nadmiernej eksploatacji ziemi lub braku odpoczynku i odłogu.
  • Gwarancja płodozmian poprzez staranne planowanie, unikając wysokiego poziomu degradacji gleby.
  • Nieużywanie chemikaliów i sztucznych nawozów, stosowanie technik, które zachowują niezbędne składniki odżywcze dla gleby i wytwarzanej żywności.
  • Tworzenie żywności o doskonałych wartościach odżywczych, nie zmieniając naturalnych właściwości surowców.
  • Promowanie odpowiedzialności i zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych.

Komentuj, lajkuj, udostępniaj 🙂

Byłoby nam bardzo miło gdybyś zostawił jakiś znak po sobie 🙂 Lubimy jak komentujecie i udostępniacie nasze artykuły, a przynajmniej zostawiacie lajka:)

Odwiedzajcie nas na:

  1. INSTAGRAM
  2. FACEBOOK FANPAGE
  3. FACEBOOK GRUPA
  4. LINKEDIN
  5. YOUTUBE

Zapraszamy was również do naszego sklepu, gdzie znajdziecie wyselekcjonowane i zdrowe ekologiczne produkty z hiszpańskiej kuchni.

Dziękujemy, że jesteś z nami !!!

 

Dodaj komentarz


Właśnie dodałeś ten produkt do koszyka: