fbpx

Rolnictwo ekologiczne. Ewolucja produkcji ekologicznej.

Rolnictwo ekologiczne. Ewolucja produkcji ekologicznej.

Rok 2019 pożegnał się z bardzo pozytywnymi danymi dla międzynarodowego sektora organicznego. Obszar przeznaczony na produkcję i rolnictwo ekologiczne na całym świecie rośnie bez kontroli, do tego stopnia, że ​​w ciągu ostatnich 21 lat osiągnął wzrost o 546%. Pod względem ekonomicznym wartość rynkowa żywności ekologicznej na świecie przekroczyła już w 2017 roku 90 mld euro.

W tym poście dzielimy się interesującymi faktami związanymi z ewolucją sektora organicznego (rolnictwo ekologiczne), który zawiera dobre wieści i obiecujące nadzieje dla planety.

IFOAM (Organic International & Its Actios Group) ujawnił w swoim badaniu „The World of Organic Agriculture” z 10 lutego 2020 r., Poprzez coroczne badanie rolnictwa ekologicznego, że obszar ekologiczny wzrósł na wszystkich kontynentach w porównaniu do 2017. Ponad 71,5 miliona hektarów na całym świecie jest przeznaczonych na produkcję ekologiczną, co stanowi wzrost o 2,9% (2 miliony hektarów).

Australia ma największy obszar rolnictwa ekologicznego (35,7 miliona hektarów), następnie Argentyna (3,6 miliona hektarów) i Chiny (3,1 miliona hektarów). Ze względu na duży obszar ekologicznych gruntów uprawnych w Australii połowa światowych ekologicznych gruntów uprawnych znajduje się w Oceanii (36 milionów hektarów). Europa zajmuje drugi co do wielkości obszar (15,6 miliona hektarów), a następnie Ameryka Łacińska (8 milionów hektarów).

rolnictwo ekologiczne
rolnictwo ekologiczne

Producenci ekologiczni w UE

Jeśli chodzi o łączny obszar przeznaczony na produkcję ekologiczną, na liście producentów ekologicznych w UE na pierwszym miejscu znajduje się Hiszpania z 2246475 hektarami (wzrost o 7,8% w porównaniu z rokiem poprzednim), a za nią Francja i Włochy (dane z roku 2020).



Wiele pozostaje do zrobienia, ponieważ na całym świecie tylko 1,5% gruntów rolnych jest organicznych. Kraje o najwyższym udziale w rolnictwie ekologicznym w całości gruntów rolnych to Liechtenstein (38,5%), Samoa (34,5%) i Austria (24,7%). Obecnie z 16 krajach około 10% wszystkich gruntów rolnych to grunty ekologiczne.

Z drugiej strony w 2018 roku zgłoszono 2,8 mln producentów ekologicznych. Indie nadal są krajem o największej liczbie producentów (1 149 000), następnie Uganda (210 000) i Etiopia (204 000). Ponadto liczba producentów ekologicznych (5,4%) i przetwórców (5,9%) w Europie stale rośnie każdego roku.

Wartość rynkowa żywności ekologicznej na świecie przekracza obecnie 97 miliardów euro, co daje Europie nawet 40,7 miliardów euro. Stany Zjednoczone są wiodącym rynkiem z 40 miliardami euro, za nimi plasują się Niemcy, Francja, Chiny, Włochy, Kanada, Szwajcaria, Wielka Brytania, Szwecja i Hiszpania.

Raporty milionów producentów ekologicznych.

Jeśli chodzi o trudność konkurencyjną produktów ekologicznych w porównaniu z tymi uzyskiwanymi z tradycyjnego rolnictwa i hodowli, badanie przeprowadzone przez IPSOS w 24 krajach w 2016 r. Wykazało, że populacje najbardziej skłonne zapłacić więcej za produkty ekologiczne to kraje azjatyckie, takie jak Indonezja (59%), Indie (59%) i Chiny (58%), które zajmują czołowe miejsca w światowym rankingu.

rolnictwo ekologiczne
rolnictwo ekologiczne

Większy stopień wyrafinowania gustów konsumentów spowodował popyt na produkty ekologiczne, które stanowią alternatywę dla bezpiecznej i zdrowej diety.

Wyjątkowo kontrastuje to z sytuacją w Japonii, gdzie tylko 13% ankietowanych twierdzi, że zapłaciliby więcej za produkty ekologiczne.

Troska o zdrowie i zaangażowanie w środowisko to tylko niektóre z powodów, które zmieniają profil konsumenta ekologicznego, który jest coraz bardziej zmotywowany do ulepszania swojej diety i ochrony planety, interesuje sie produktami odpowiednimi dla zdrowia. Sektor ekologiczny unika stosowania antybiotyków u zwierząt hodowlanych oraz stosowania chemikaliów i pestycydów w rolnictwie, zapewniając większe bezpieczeństwo żywności dla czlowieka.

rolnictwo ekologiczne
rolnictwo ekologiczne

Cieszymy się, że oferta produktów ekologicznych stopniowo przestaje być niszą i staje się coraz bardziej skonsolidowanym rynkiem. Wkrótce więcej nowości związanych z sektorem ekologicznym!

Komentuj, lajkuj, udostępniaj 🙂

Byłoby nam bardzo miło gdybyś zostawił jakiś znak po sobie 🙂 Lubimy jak komentujecie i udostępniacie nasze artykuły, a przynajmniej zostawiacie lajka:)

Odwiedzajcie nas na:

  1. INSTAGRAM
  2. FACEBOOK FANPAGE
  3. FACEBOOK GRUPA
  4. LINKEDIN
  5. YOUTUBE

Zapraszamy was również do naszego sklepu, gdzie znajdziecie wyselekcjonowane i zdrowe ekologiczne produkty z hiszpańskiej kuchni.

Dziękujemy, że jesteś z nami !!!

Dodaj komentarz


Właśnie dodałeś ten produkt do koszyka: