fbpx

Przepis na Sos Alioli oraz pomysły na jego użycie

Przepis na Sos Alioli oraz pomysły na jego użycie

Bardzo typowym sosem kuchni śródziemnomorskiej jest sos alioli. Dzisiaj pokażemy, jak krok po kroku zrobić ten sos, ale najpierw zobaczymy, czym jest sos alioli, do czego można go podać, i jakie składniki przygotować.

Możliwe że wiesz już z jakich składników zrobiony jest sos alioli, ale czy znasz jego pochodzenie? Pochodzenie tego sosu sięga czasów rzymskich, kiedy sos ten został skopiowany od Egipcjan i spopularyzowany we Włoszech. W Hiszpanii pochodzi z czasów Iberyjczyków, którzy pozyskiwali czosnek z okolic Las Pedroñeras oraz olej z Alicante. W tamtych czasach alioli był uważany za sos dla skromnych ludzi, w porównaniu do majonezu.
Z drugiej strony można zauważyc, że słowo alioli pochodzi z języka katalońskiego (czosnek i olej – all i oli). Jednak ten sos jest znany pod innymi nazwami w różnych regionach. Na przykład w Aragonii nazywa się ajolio; w Murcji i Albacete, ajoaceite; lub nawet ajiaceite lub ajaceite.

DO CZEGO STOSUJE SIĘ SOS ALIOLI

Przyjemny smak alioli, pozwala łączyć go z wieloma potrawami, zarówno z kuchni śródziemnomorskiej, jak iz innych kultur i krajów. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo często łączy się ten sos z rybami, skorupiakami, mięsem, warzywami, a nawet ziemniakami.

Jednak w wielu regionach sos ten stał się popularny wśród różnych charakterystycznych potraw. Na przykład w Katalonii alioli podawany jest do dań z kiełbasą, z białą fasolą czy nawet z grillowanym królikiem. W regionie Walencji sos alioli podaje się do ryżu lub paelli. Sos alioli podaje sę również do smażonych dań rybnych w obszarze Costa del Sol, np. smażone kalmary z alioli.

Ale bez wątpienia najbardziej typowym zastosowaniem tego sosu jest połączenie ziemniaków z sosem alioli. Niejednokrotnie możemy też spotkać ziemniaki podane z 2 sosami, aioli i bravas, tak aby każdy mógł wybrać smak, który najbardziej mu odpowiada. Jest to kontrast smaków, ponieważ sos brava ma ostry akcent, a sos alioli zapewnia świeżość w ustach.

Zazwyczaj, że sos jest zimny, ale nierzadko podaje się go w gorących daniach zapiekanych, w zapiekance. W Aragonii do dorsza, sos alioli dodaje się przed włożeniem ryby do pieca.

 

sos alioli

DO CZEGO STOSUJE SIĘ SOS ALIOLI

Przyjemny smak sosu alioli, pozwala łączyć go z wieloma potrawami, zarówno z kuchni śródziemnomorskiej, jak iz innych kultur i krajów. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo często łączy się ten sos z rybami, skorupiakami, mięsem, warzywami, a nawet ziemniakami.

Jednak w wielu regionach sos ten stał się popularny wśród różnych charakterystycznych potraw. Na przykład w Katalonii sos alioli podawany jest do dań z kiełbasą, z białą fasolą czy nawet z grillowanym królikiem. W regionie Walencji sos alioli podaje się do ryżu lub paelli. Sos alioli podaje sę również do smażonych dań rybnych w obszarze Costa del Sol, np. smażone kalmary z alioli.



Ale bez wątpienia najbardziej typowym zastosowaniem tego sosu jest połączenie ziemniaków z sosem alioli. Niejednokrotnie możemy też spotkać ziemniaki podane z 2 sosami, aioli i bravas, tak aby każdy mógł wybrać smak, który najbardziej mu odpowiada. Jest to kontrast smaków, ponieważ sos brava ma ostry akcent, a sos alioli zapewnia świeżość w ustach.

Zazwyczaj, że sos jest zimny, ale nierzadko podaje się go w gorących daniach zapiekanych, w zapiekance. W Aragonii do dorsza, sos ten dodaje się przed włożeniem ryby do pieca.

 

sos alioli

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWY ALLIOLI KROK PO KROKU

Po przedstawieniu kilku ciekawych faktów i serii pomysłów na użycie tego sosu, zobaczymy, jak krok po kroku zrobić domowe aioli.

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA DOMOWEGO ALLIOLI

Głównymi składnikami do przygotowania aioli domowej roboty, których będziemy używać, są czosnek i oliwa z oliwek. Jednak bardzo trudno jest uzyskać idealną emulsję tylko z tych dwóch składników, dlatego istnieje wiele przepisów zawierających jajka. Aby nadać sosowi odpowiedni posmak, należy dodać sok z cytryny, pietruszkę i trochę soli.



ŁATWY DOMOWY PRZEPIS NA SOS ALIOLI

A teraz najlepsza część artykułu: prosty przepis na domowy sos alioli. Zaczynamy od zmiażdżenia kilku ząbków czosnku (ok. 2-3). Liczba ząbków czosnku zależy od twoich preferencji smakowych. Musisz je bardzo drobno posiekać, aby uzyskać cały sok, ponieważ wiąże się on z olejem.
Gdy mamy zmiażdżony czosnek, mieszając stopniowo dodajemy olej. Ważne jest, aby dodawać go stopniowo.
Kiedy już połączymy te dwa składniki, dodajemy szczyptę soli, aby sos alioli nie był mdły, trochę pietruszki i sok z cytryny, aby nadać mu świeższy smak.
Bardziej nowoczesna receptura zawiera jajko, które ułatwia emulgowanie sosu. Dodatkowo wykorzystywane są urządzenia takie jak blender, które pozwalają nam przygotować sos w mniej niż 3 minuty.

Poniżej przedstawiamy kilka wariantów tego sosu, aby można go było zrobić bez jajek.

jAK ZROBIĆ DOMOWY SOS ALIOLI BEZ JAJKA

Jest wiele osób, które nie mogą jeść jajek, z powodu alergii lub eliminują ich spożywanie z uwagi na dietę weganską. Zobaczmy, jak przygotować ten domowy sos bez jajka.

SKŁADNIKI
• 3 łyżki wody.
• 1 łyżka octu jabłkowego.
• ½ łyżeczki musztardy Dijon.
• ½ łyżeczki soli
• 1 szklanka oleju roślinnego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWY SOS BEZ JAJKA KROK PO KROKU

1. Aby otrzymać doskonały domowy sos alioli, ważne jest, aby poniższe kroki wykonać w podanej kolejności.
2. Pierwszą rzeczą, aby nasze domowy sos alioli uzyskał pożądany przez nas smak i konsystencję, jest dodanie wody, octu, musztardy i soli do naczynia i wymieszanie wszystkiego przez chwilę w blenderze zanurzeniowym, aż wszystko się połączy.
3. Nie wyłączając blendera, powoli dodaj olej. Jeśli dodamy go zbyt szybko, mieszanka będzie bardzo płynna i nie będziemy mogli jej użyć. Jeśli z drugiej strony zobaczymy, że olej zaczyna pozostawać w górnej części naszej mieszanki, przestań dodawać olej i wymieszaj, zanim przejdziesz dalej.
4. W końcu zauważymy, że nasze domowy sos alioli nagle gęstnieje, gdy olej zostanie dobrze wymieszany. Nadszedł czas, aby dodać sok z cytryny, czosnek i dobrze wymieszać. Po tym kroku, domowy sos alioli juz jest gotowy do spożycia.
5. Ważne jest, abyśmy trzymali go w lodówce maksymalnie 7 dni. Pamiętaj, że drugiego dnia będzie smakował lepiej..

sos alioli

JAK ZROBIĆ SOS ALIOLI Z MAJONNAZEM

Sos alioli można przygotować również z majonezem.

SKŁADNIKI
• 2 ząbki czosnku
• Sól morska
• Majonez
• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• Pół cytryny



JAK ZROBIĆ SOS Z MAJONNAZEM KROK PO KROKU

1. Najpierw musimy umieścić ząbki czosnku i niewielką ilość soli w moździerzu i rozgniesc wszystko.
2. Umieść naszą pastę czosnkową w misce, dodaj majonez i dobrze wymieszaj. Po całkowitym zintegrowaniu się skłaników możemy powoli dodawać sok z cytryny i oliwę z oliwek, nie przerywając ubijania.
4. Sos nalezy przechowywać w szczelnym pojemniku, aby przetrwało kilka dni w naszej lodówce.

 

sos alioli

JAK ZROBIĆ SOS ALIOLI Z MLEKIEM

Może nie przyszło ci do głowy, że możesz zrobić sos alioli z mlekiem, ale tak, jest to możliwe.

SKŁADNIKI
• 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 100 ml mleka
• 1 łyżeczka soli
• 240 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

JAK PRZYGOTOWAĆ SOS Z MLEKIEM KROK PO KROKU

1. Przygotowanie tego sosu z mlekiem jest tak łatwe, że będziesz chciał go przygotowywać cały czas, ponieważ wystarczy wymieszać czosnek, mleko i sól w robocie kuchennym, aby dobrze się wymieszały.
2. Następnie powoli dodawaj olej przy uruchomionym robocie kuchennym, aż powstanie gęsty sos.
3. Wreszcie, możemy przenieść nasz sos alioli z mlekiem do pojemnika, w którym można je przechowywać lub podawać bezpośrednio na stół.

 

Jeśli chcesz podać wykonany sos do paelli warzywnej, poniżej znajdziesz przepis na to danie:

 

Paella wegetariańska na niedzielny obiad.

=”text-5″]

Dodaj komentarz


Właśnie dodałeś ten produkt do koszyka: