fbpx

Wegańska Paella de Fideos – Paella z makaronem

Wegańska Paella de Fideos – Paella z makaronem

Wszyscy wiedzą, że to właśnie paella jest słynnym narodowym daniem Hiszpanii. Jednak czy wiesz, że istnieje wersja paelli z makaronem zwana paella de fideos lub fideuà?

Fideuà pochodzi z regionu Walencji / Katalonii, jest bardzo podobna do paelli, ale może nawet bardziej przypomina „arròs a banda” (ryż gotowany w bulionie rybnym), ale z makaronem. Typowa Fideuà / Paella de Fideos jest gotowana na bulionie rybnym i przykryta rybą, kalmarem i skorupiakami.

Poniżej przedstawimy wegańska opcje tego pysznego dania Paella de Fideos. Skorupiaki zastąpione zostaly białymi grzybam. Grzyby są świetnym zamiennikiem kalmarów.
Jest to przepis na autentyczną hiszpańską paellę warzywną, zgodną z autentycznymi walenckimi metodami gotowania: al-dente z lekko przypalonym i chrupiącym spodem.

paella de fideos

Na początek dodaj szczyptę szafranu, sól i dobrej jakości bulion w kostce do 450 ml gorącej wody, dobrze wymieszaj. Gotuj przez co najmniej 5-10 minut.

Oto warzywa, które bedziemy używac: duży soczysty dojrzały pomidor, groszek, główki karczochów, białe pieczarki, grzyby i czerwona cebula.
Pomidora przekrój na pół, a następnie zetrzyj na tarce z największymi otworami. Wyrzuć skórę.



Podobnie jak w przypadku paelli, najlepiej ugotować makaron na dużej, płaskiej patelni, tak aby po ugotowaniu się rozłożył i nie tworzył grubej warstwy. Na przykład, jeśli przygotowujesz paellę lub fideuá (Paella de fideo) dla dwojga, najlepiej gotować na patelni o średnicy 28-30 cm.

Rozgrzej olej i dodaj makaron. Mieszaj na złoty kolor i odstaw. To ważny proces – chrupiący brązowy makaron dodaje głębi smaku potrawie.

Umyj i ponownie użyj tej samej patelni. Rozgrzej olej i dodaj posiekany czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, aż czosnek stanie się lekko złoty.

Dodaj czerwoną cebulę i smaż kolejne 2-3 minuty. Dzięki temu olej może nasycić się smakiem czosnku i cebuli.

Dodaj wszystkie warzywa i smaż przez 2-3 minuty, aż będą lekko miękkie.

Dopraw warzywa wędzoną papryką, czarnym pieprzem i wlej starte pomidorowy. Smaż kolejne 4-5 minut, aż warzywa lekko się zrumienią i skarmelizują.

Wlej bulion szafranowy i zagotuj.

Dodaj makaron, bardzo delikatnie mieszając, aby równomiernie rozprowadzić go na patelni.



Wiecej juz nie mieszaj. Chcemy mieć chrupiącą brązową warstwę makaronu na dnie patelni. Nadmierne mieszanie może spowodować, że makaron uwolni zbyt dużo skrobi do bulionu, więc unikaj tego. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Kiedy zaczynasz widzieć małe szczeliny na powierzchni makaronu, oznacza to, że większość płynu została wchłonięta.

Zmniejsz ogień, przykryj patelnię folią aluminiową i gotuj przez kolejne 3 minuty. Wiem, że to bardzo kuszące, aby spojrzeć w tym czasie, aby zobaczyć, jak sobie radzi makaron, ale nie rób tego!

Wyłącz ogień, podawaj na gorąco prosto z patelni, udekoruj posiekaną natką pietruszki i kawałkami świeżej cytryny.

Mam nadzieję, że spodoba ci się ta wegańska wersja Paelli de Fideos. Jeśli jesteś prawdziwym entuzjastą hiszpańskiego jedzenia, możesz również sprawdzić inne przepisy na hiszpańskie dania na naszym blogu a w sklepie znajdziesz wszystkie potrzebne ekologiczne skladniki .

Komentuj, lajkuj, udostępniaj 🙂

Byłoby nam bardzo miło gdybyś zostawił jakiś znak po sobie 🙂 Lubimy jak komentujecie i udostępniacie nasze artykuły, a przynajmniej zostawiacie lajka:)

Odwiedzajcie nas na:

  1. INSTAGRAM
  2. FACEBOOK FANPAGE
  3. FACEBOOK GRUPA
  4. LINKEDIN
  5. YOUTUBE

Zapraszamy was również do naszego sklepu, gdzie znajdziecie wyselekcjonowane i zdrowe ekologiczne produkty z hiszpańskiej kuchni.

Dziękujemy, że jesteś z nami !!!

Dodaj komentarz


Właśnie dodałeś ten produkt do koszyka: